Statia Transelectrica din Campia Turzii, retehnologizata cu 10 mil. de euro

La mijlocul lunii noiembrie am inaugurat, impreuna cu Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA, Statia Electrica de Transformare 220/110/20 kV Campia Turzii.

In urma unei investitii de aroape 10 milioane de euro, lucrarile au constat in retehnologizarea completa a statiei, incluzand echipamente primare si secundare, sistemul SCADA, teleconducerea de la Dispeceratul Energetic National si Teritorial, montarea a doua autotransformatoare de 220/110 kV si respectiv 110/20 kV.

„Prin retehnologizarea acestei stati se asigura conditiile de exploatare cerute de actualele standarde internationale, precum si se mentin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, fiind inlocuite echipamente uzate moral si fizic”, a declarat Corina Popescu, director general executiv al Transelectrica.

Statia electrica de transformare este un nod de tranzit de putere major intre judetele Cluj, Alba si Mures, rolul sau fiind unul important pentru siguranta in alimentare cu energie electrica a zonei de nord a Transilvaniei.

„Am inceput lucrarile acum doi ani, iar acestea s-au desfasurat intr-un ritm obisnuit pentru o investitie de asemenea anvergura. Avem deja experienta in acest domeniu, mai ales ca am castigat mai multe licitatii internationale in vestul Europei, indeosebi in Germania, dar si in Romania. O asemenea lucrare nu se face foarte frecvent, ci la intervale de cateva zeci de ani. Statia aceasta nu acopera doar arealul Turda – Campia Turzii, chiar Cluj-Napoca, ci si cel al judetelelor invecinate. Ea este importanta nu numai pentru locuitorii oraselor, ci si pentru investitorii care vor veni in parcurile industriale din aceasta zona”, spune Teofil Muresan, Presedintele Consiliului de Administratie al Electrogrup.