Monitorizarea calitatii aerului
Una dintre dimensiunile importante ale unui oras modern este calitatea vietii pe care administratia reuseste sa o asigure cetatenilor sai. O subcomponenta importanta in aceasta directie este calitatea aerului la nivelul orasului. In contextul european, in care Romania si-a asumat indeplinirea unor obiective privind politica de mediu, fiecare municipalitate care isi asuma un rol activ in implementarea unei strategii/politici de reducere a factorilor de poluare in teritoriul administrat reprezinta un jucator important in „echipa nationala”.
Pentru ca un administrator public sa aiba o viziune corecta asupra gradului de poluare la nivelul orasului sau, in primul rand trebuie sa evalueze concentratia principalilor agenti poluanti. Acest lucru se poate realiza cu succes prin instalarea unui sistem performant de esantionare si masurare a acestora, completat de o aplicatie de prelucrare a datelor, capabila sa structureze datele masurate dupa criterii multiple (agentul poluator masurat, data/timp, corelare cu alti factori etc.).
Solutia propusa, implementata in cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart Cit, permite masurarea celor mai importanti factori chimici de poluare urbana:
- amoniac;
- monoxid de carbon;
- dioxid de azot;
- propan;
- butan;
- metan;
- hidrogen;
- etanol.
Toti acesti parametri se afla in corelatie cu temperatura si umiditatea relativa, precum si cu nivelul de zgomot in zona acoperita.
In Alba Iulia a fost instalata o statie de monitorizare a parametrilor de calitate a aerului intr-una dintre intersectie foarte circulate din oras (Bd. Revolutiei 1989 cu Str. Closca).
Avand o structura modulara, bazata pe o arhitectura deschisa, gama de parametri masurati poate fi extinsa in viitor prin adaugarea de traductori (senzori) specifici agentului poluant masurat.
O alta inovatie o reprezinta alimentarea cu energie electrica produsa solar, statia fiind echipata cu un panou solar, de dimensiuni reduse, care asigura un consum redus de energie si functionarea continua, atat pentru statia de masura, cat si pentru echipamentul de transmisie de date, in tehnologie LoRaWAN, inglobat.
Interfata de vizualizare a parametrilor de calitate a aerului prezinta, pe langa informatii generale legate de fiecare parametru in parte, valorile in timp real pentru parametri masurati, precum si rapoarte istorice, configurabile in functie de perioada, ceea ce permite vizualizarea evolutiei unuia sau a mai multor parametri masurati.
In plus, avand in vedere ca statia de monitorizare a calitatii aerului este instalata in aceeasi intersectie cu sistemul de masurare a volumului de trafic, se realizeaza cu usurinta si corelarea celor doua sisteme, cu scopul de a determina impactul volumului de trafic asupra calitatii aerului.