Proiectele smart ale Electrogrup din 2020, rampă pentru evoluția României anului 2021
De la primul proiect Smart City cu adevărat integrat din România, până la dezvoltările inteligente din Câmpia Turzii, Oradea, Bistrița şi Cluj-Napoca, Electrogrup face, în 2020, un tur de forță în dezvoltarea inteligentă a țării și accelerează adopția Smart City, punând bazele expansiunii inteligente a României anului 2021.
În primul trimestru al anului trecut, după o perioadă de explorare a pieței Smart City, după numeroase conferințe de specialitate și proiecte pilot, Electrogrup a făcut trecerea de la concept la implementare a primului proiect din România ce prevede integrarea mai multor soluții de tip Smart City, ce acoperă componentele de infrastructură esențiale ale unui oraș care se dorește inteligent – de la mobilitate și arhitectură urbană, la măsurarea traficului rutier și a calității mediului, toate integrate într-o platformă unică, amplasată într-un centru de comandă modern, în Piatra Neamț.
Soluția reprezintă un prim pas important făcut de un oraș din România, în cursa de a deveni un oraș inteligent, iar impactul se va vedea în creșterea calității vieții în Piatra Neamț, care este în fond obiectivul principal al dezvoltărilor urbane durabile. Astfel, noile stații de așteptare a transportului public vor fi echipate cu WiFi, ecrane tactile multimedia, porturi USB pentru încărcarea smartphone-urilor, panouri fotovoltaice, camere inteligente ce permit analiza video și monitorizarea traficului, senzori de mediu, informații de trafic pentru călători, toate operate de la distanță printr-un centru de comandă.
Începutul anului a reprezentat şi startul lucrărilor la amenajarea pistei și balizajului pentru noul Aeroport Ghimbav-Brașov. Acesta va fi singurul aeroport din ţară care va avea un sistem de balizaj cu lămpi pe sistem LED. Lămpile care alcătuiesc sistemul de balizaj au rolul de a delimita pista şi suprafeţele de mişcare aeroportuară şi de a oferi repere vizuale pentru piloţi. Pe amplasamentul de la Ghimbav vor fi montate atât lămpi încastrate în pistă, cât şi lămpi supraterane, care conturează perimetrul pistei de decolare-aterizare, al căii de rulare şi al platformei de îmbarcare-debarcare. Pentru aceast proiect compania a folosit tehnologie de la ADB Safegate, unul dintre cei mai importanți producători din piața mondială de profil.
Al doilea trimestru al anului a adus anunțul că Electrogrup va proiecta și executa lucrări de modernizare a infrastructurii de mobilitate urbană în Câmpia Turzii, cu o semnificativă componentă Smart City. Aici, compania va moderniza infrastructura stradală pe inelul de mobilitate al orașului, ce implică proiectare și execuție a carosabilului și a trotuarelor, realizarea pistelor de biciclete și implementarea unui sistem Smart de tip bike sharing, alături de integrarea stațiilor de autobuz în peisajul urban.
Trimestrul trei al anului reprezintă momentul în care Electrogrup și partenerii săi încep dezvoltarea unui amplu proiect de mobilitate urbană inteligentă în Bistrița. Acesta vizează dezvoltarea majoră a mobilității inteligente în oraș și include: implementarea la cheie a unui sistem de management adaptiv al traficului; a unui sistem de supraveghere video inteligentă și de control al accesului; realizarea unui centru de comandă avansat, pentru gestionarea sistemelor inteligente implementate; a unui sistem de iluminat cu management inteligent; furnizarea de stații de autobuz modulare și de panouri de informare în stații, alături de computere și display-uri de bord pentru autobuze. De asemenea, proiectul acoperă și componenta lucrărilor civile necesare implementării sistemelor menționate.
În același timp, în luna octombrie, compania inaugurează o parcare inteligentă, vârf de lance al evoluției tehnologice, la Oradea.
Între timp compania a început un proiect de dezvoltare a sistemului de supraveghere video într-un alt mare oraș din țară. Acesta vizează lărgirea sistemului de supraveghere a oraşului cu un număr de peste 500 camere video dar şi amenajarea unui dispecerat şi a unui videowall pentru transmisie 24/7/365. Obiectivele principale ale acestui proiect sunt cresterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, monitorizarea traficului rutier, protejarea unor obiective investiționale publice şi furnizarea de rapoarte, obţinute prin analiza de imagini bazată pe Inteligenţă Artificială, în vederea optimizării traficului.
Fiecare nou pas făcut în 2020 este o continuare a eforturilor companiei de a realiza proiecte integrate care combină verticale inteligente și aduce Electrogrup tot mai aproape de obiectivul de a deveni integratorul numărul unu din piața de Smart City din România.
Electrogrup a dezvoltat, ca Antreprenor General, proiecte complexe în mai multe sectoare de construcții, în România și în afara granițelor, în țări precum Germania, Polonia, Belgia sau Olanda. Electrogrup este și unul dintre cei mai activi furnizori de soluții Smart City la cheie pentru administrații publice și companii private.